Nyköping

Inför gratis mensskydd på skolorna i Nyköping

Mensskydd bör finnas tillgängligt kostnadsfritt på skolorna i kommunen. Frågan har varit aktuell i många år och det har lämnats in ett flertal medborgarförslag om att kostnadsfria mensskydd bör erbjudas på skolorna i kommunen.

I Österåker kommun och i Åkersberga kommun så har förslaget redan genomförts. I Forshaga kommun, Kungsbacka kommun, Borlänge kommun, Linköpings kommun och Trollhättans kommun har sammanlagt 800 toaletter utrustats med så kallade “menskit” genom ett samarbete med organisationen Wise economy, som finansieras av Svenska Institutet.

I England infördes gratis mensskydd på alla skolor så sent som förra året och i Skottland har de kommit ännu längre, där erbjuds idag gratis mensskydd till alla kvinnliga invånare i landet.

Det finns första hjälpen-kit med plåster på många ställen.
På samma sätt borde det vara en självklarhet att det finns mensskydd.
Det är en trygghetsfråga.

– Anna Olin, kultur- och fritidssamordnare i Forshaga kommun

Frågan om gratis mensskydd är en fråga som går över blockgränserna. Vänsterpartiet i Uppsala, Kristdemokraterna i Kalmar, Moderaterna i Österåker och många fler har drivit frågan om att göra mensskydd mer tillgängligt. 

Det här är inte en fråga om några lyxprodukter, de är nödvändiga sanitetsprodukter och en fråga om kvinnors hälsa. Av den anledningen ska mens inte behöva vara en klassfråga.

Att kostnadsfritt kunna få tillgång till mensskydd för unga kan bidra till att utjämna sociala och ekonomiska skillnader, vilket kan bidra till en mer jämlik hälsa. Klassfrågan är också något som tas upp av politiker över hela skalan.

Vi föreslår därför att mensskydd ska finnas tillgängligt kostnadsfritt på skolorna i kommunen.

Dela den här sidan:

Kopiera länk