Övrigt

Sverige i fritt fall..

“Möjligheten att bedriva skolverksamhet i vinstdrivande syfte bör elimineras!”

Det skrev faktiskt Kung Vetenskapsakademin i en debattartikel i SvD i våras. De hade kommit fram till det i ett projekt kallat “Framtidens skola”. I veckan skrev lärare  en liknande debattartikel i DN (19/8):

– Den likvärdiga skolan, en gång kronjuvelen i svensk välfärd, har slagits i spillror!

Samtidigt kom en rapport från OECD om att inkomstklyftorna ökat dramatiskt i Sverige. Vi har halkat ner från första till 14:e plats. Och takten ökar! Jag tror egentligen inte att svenska folket vill ha ett allt mer orättvist samhälle. Men det är svårt att se genom dimridåerna:

“Det ska löna sig att arbeta”, “Sänkta trösklar till arbetsmarknaden för ge fler jobb” osv osv.

Ännu svårare kan det vara att begripa nationalekonomin och att det nu finns “reformutrymme” på 16 miljarder. Professor Lars Calmfors har mycket tydligt klätt av denna hokus-pokus-räkenskap i en debattartikel i DN.

Detta är exempel hämtade utanför den politiska vänsterkretsen. Ingen kan alltså i rimlighetens namn beskylla oss att ta fram “vinklat” material. Så – frågan inställer sig: Vill vi svenskar verkligen ha det sdå här efter 14 september 2014?

Håkan Johansson

Dela den här sidan:

Kopiera länk