Övrigt

röd kupp i Länstrafiken misslyckades

I Folket 20/4 – 07 Länstrafiken i Sörmland hade årsstämma i Eskilstuna i går.
Den nya majoriteten i landstinget tog över styret.
Det röda blocket försökte sig på en kupp för att få fram ett röd-grönt samarbete, men lyckades inte.

– Det slutade med att miljöpartisten röstade mot sig själv, säger Lennart Clarstedt. v. Det innebär också att miljöpartiet sabbade möjligheten att få ett rödgrönt styre i SLTF, den nationella lokaltrafikföreningen.

– Nu blir det i stället borgerligt styre där också, säger han.

Votering
Under sittande möte föreslog socialdemokrater och vänsterpartister att miljöpartisten Gunnar Söderberg, Oxelösund, skulle utses till Länstrafiken Sörmlands representant när SLTF, lokaltrafikens branschorganisation har årsstämma. Majoritetens förslag var att det skulle bli Länstrafikens nya ordförande, Gustaf Wachtmeister.

– Frågan gick till votering, säger Lennart Clarstedt. Omröstningen slutade med siffrorna 7-6 till den styrande majoritetens fördel. Majoriteten i länstrafiken har sju ledamöter i styrelsen. De röda, v och s, har tillsammans sex ledamöter. Miljöpartisten Gunnar Söderberg som ersatte ordinarie ledamot Magnus Johansson, Eskilstuna, vill dock inte tala om hur han röstade.

– Det var en sluten omröstning. Det innebär att ingen vet hur den andre röstade. Jag tänker heller inte avslöja hur jag röstade. “Ingen frågade mig” Han medger att hans namn fördes fram och föreslogs under pågående sammanträde.

– Det tycker jag däremot är mycket anmärkningsvärt. Mitt namn föreslogs utan att jag ens blivit tillfrågad. Jag tycker nog att det hör till att man frågar den person man tänker föreslå och utse till något. Han vill inte svara på hur han röstade. Han vill inte heller svara på hur han hade röstat om han blivit tillfrågad först.

– Det finns ingen anledning eftersom det är en rent hypotetisk fråga. Ingen frågade mig. Jag tycker inte det är seriöst att göra så. Det är min enda kommentar. SLTF är branschförening för läns- och lokaltrafik men ansvar för alla kollektivtrafik i landet.

Länstrafiken i Sörmland ska välja en ordinarie ledamot och en ersättare till föreningens årsstämma som i sin tur väljer styrelse. Beslutet blev i stället att nye ordföranden moderaten Gustaf Wachtmeister blir Sörmlands ombud på stämman. Gunnar Söderberg kommer dock med på ett hörn i alla fall. Han valdes i stället till ersättare.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk