Övrigt

Hur går det om tillräckligt många röstar på den borgerliga alliansen?

Inför valet står vi inför en stor utmaning. Många väljare anser att det inte är någon idé att rösta. Det är som att välja mellan skit och pannkaka.
Men tänk på vad som kan ske. En sak är säker. Vår generella välfärd ligger i farozonen. Inte för att den försvinner, men den kommer att minska, det har alliansen lovat.

En anledning är finansieringen av de utlovade skattesänkningarna kommer att ske på de lägsta inkomsttagarnas bekostnad.
Fyra LO-ekonomer har gått igenom de vallöften som alliansen har och kommit fram till vissa slutsatser som inte kommer att glädja sjukskrivna, sjukpensionärer eller arbetslösa.
En av dem, Albin Kainelainen, har speciellt granskat Moderaterna, vårt nya ”arbetarvänliga” parti. Moderaternas ekonomiska politik kommer säkert få störst genomslagskraft genom partiets storlek.
Den största besparingsposten är sjukförsäkringssystemet. Där vill man sänka ersättningen till 70 %, ändra på hur man beräknar ersättningen och införa ytterligare en karensdag. Det största hotet drabbar dock bilägare eftersom man vill privatisera trafikskadorna så att försäkringen ska täcka det som samhället står för idag. Det innebär högre premier, mycket högre premier.
Barnfamiljerna kommer att drabbas genom att ta bort en månad av föräldraförsäkringen och de 90 garantidagarna för nyblivna föräldrar.
Sjuka föreslås att betala en expeditionsavgift varje gång de går till apoteket för att hämta medicin.
Omfördelningarna när det gäller skattesänkningar får bara de som har arbete glädje av. Moderaterna vill införa ett så kallat ”jobbavdrag”. Det handlar om skattesänkningar på upp till 3000 kr/månad och det är lätt att räkna ut att det beloppet inte gäller inkomster runt 15-16 000 som många har.
Grundpelaren i Moderaternas skattesänkarförslag är att vi själva ska betala vår välfärd, ja som i USA.
Får den borgerliga alliansen åtta år på sig så har de lovat att sänka skatterna med 250 miljarder. Det är ca 1/3 av samtliga skatteintäkter.
Skrämmande! Vem drabbas?
Inte är det de som sitter på de glassiga jobben med höga löner som till exempel partiledare. Det kommer att bli de som redan idag har det dåligt ställt och som kommer att få det riktigt svårt om alla planer genomförs.
Ta det säkra före det osäkra och gå och rösta i höst på de partier som står till vänster om alliansen.
Staffan Folke

Dela den här sidan:

Kopiera länk