Träffpunkten i Nyköping (drivs ideellt men med huvudsakligt stöd från kommunen) är ett ovärderligt andningshål för dem som hamnat utanför av någon anledning: bostadslös, f d missbrukare osv. Här kan man få något att äta, träffa folk, värma sig en stund. Träffpunkten är något av ett nav för de här grupperna som sedan ska slussas vidare förhoppningsvis.

Jag var på studiebesök där i förmiddags och träffade engagerade medarbetare som gör allt de kan trots små resurser. Men det obehagliga var deras vittnesmål om att den här gruppen tenderar att öka. Regeringens hårdhänta politik sedan flera år mot de lite mer resurssvaga syns tydligt här.

Är det så illa att högerfolket trumfat igenom att ”var och en är sin egen lyckas smed” och att om du inte lyckas betyder det bara att du inte ansträngt dig, underförstått du har dig själv att skylla. Med den argumentationen är det också lätt att tycka att det inte behövs mer resurser. – De får väl ta sig i kragen!

De som tjänar mycket behöver högre lön för att motiveras hävdar borgerligheten. Den otäcka sidan är deras argument att de som är i botten av samhället inte ska stimuleras. Där är det piskan som gäller och att få motivation genom vettig ersättning är det inte tal om.

 

Håkan Johansson