Debatt

Militärmakten Sverige

Sverige hör till världens största exportörer av krigsmateriel. Vi ligger sjua. Sett till befolkningen är vi “bäst” i världen (Se dn.se idag onsdag). Det här är inget nytt och svensken i gemen har nog bara ryckt på axlarna. Sedan blev det dock snäppet värre då svenska soldater började kriga i främmande land.

Om någon för 20 år sedan sade att svenska soldater skulle kriga i ett asiatiskt land under befäl av USA hade man blivit betraktad som mer eller mindre knäpp. Men nu har det – också – blivit normalt.

Sedan ett bra tag finns det ett knäppt förslag från folkpartiet om att militarisera Gotland. Partiet vill placera en 5000 man stark brigad där som skydd mot “ryssen”. Så sent som i juli 2011 hävdade Jan Björklund detta. Partiet vill också att alla gotlänningar ska få en grundläggande militär utbildning.

Dessutom tycker folkpartiet att det är OK att Nato placerar kärnvapen på Gotland när (inte om) Sverige ansluter sig till Nato.

Källor: Fp:s rapport för ja till Nato-medlemskap, Allan Widman, partiets talesman i försvarsfrågor maj 2011, intervju med Jan Björklund i Expressen juli 2011.

Dela den här sidan:

Kopiera länk