Övrigt

Men byt kanal då…

Det finns en del konstiga resonemang som jag tror kan vara ett resultat av den individcentrering som gällt de senaste 25 åren. I sin enklaste form handlar det om  TV och “Byt kanal om du inte gillar det du ser”. Om jag nu t ex ser ett program som jag upplever som sexistiskt så är alltså den enkla lösningen att att inte se det.

Detta är en djupt egoistisk och i förlängningen odemokratisk tanke. Försvinner sexismen om jag slutar att notera den? Nej, naturligtvis inte. Men den försvinner från min privata och egoistiska horisont. Krig upphör inte bara för att man slutar titta på obehagliga reportage från krigshärjade områden.

Så  när det gäller verkligheten som jag ser via TV eller noterar själv tänker jag inte “välja en annan kanal” utan även i fortsättningen försöka göra något åt det jag tycker är fel.

Håkan Johansson

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk