Övrigt

Demokratiskt underskott…

I den bästa av världar går politikerna i takt med “folket”, dsv de som man representerar. Ibland kanske politikerna ligger lite före och ibland lite efter. Det här stäms av vart fjärde år i form av allmänna val.

Men valen täcker bara det övergripande typ privatisering eller inte osv. Andra frågor som t ex hur Nyköping som stad ska utvecklas ger sällan utslag i de kommunala valen. Därför är kommunala politiker ofta hänvisade till eget omdöme i kombination med eventuell opinion.

Det är nu det börjar bli knepigt. Vad är en “opinion”? I en så pass liten kommun som Nyköping är det inte så svårt att skapa en organiserad “insändarstorm”. Det finns också några starka informella grupperingar som flitigt kritiserar olika saker. Ofta i form av olika inlagor till kommunen.

Hur representativ är en “opinion”? Nja, ingen vet naturligtvis. Ska man döma av den “insändarstorm” och de runt 150 inläggen som drabbade mig när det gällde “gnälliga gamla gubbar” så har jag ingen som helst förankring längre hos mina väljare.

Men – nu tror jag inte det är så. Påhoppen – framför allt på Facebook – är så grova att de knappast har stöd hos flertalet i Nyköping. Några tycker att jag ska avgår omedelbart, andra tycker jag inte förstått, en del kalla mig “kommunistsvin” och anser därmed argumentation överflödig.

– Nu har han visat sitt rätta jag. Inga andra åsikter än Partiets är tillåtna, heter det i ett inlägg.

Jag blev till och med fysiskt hotad i ett telefonsamtal. Det var så pass grovt att det blev polisanmält.

Det var snyggt att Urban Granström, Nicklas Franzén och en rad framstående politiker att stötta mitt inlägg på Facebook. Det handlade primärt om att vi vet för lite om vad den viktiga åldersgruppen 30-35-åringar vill med Nyköping och det är vi politiker mycket medvetna om.

Lite mer beklämmande är att Miljöpartiets “ordförande” Björn Wadström seglar med i den populistiska vinden och kritiserar mig utan att ta upp sakfrågan.

Problemet är destillerat i frågan om Åkroken – men har en vidare dimension, dvs vilka är “nyköpingsborna”? Hur ska vi veta vad “nyköpingsborna” vill?

Håkan Johansson

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk