Övrigt

Jämställdhet – nja…

I kölvattnet efter Internationella Kvinnodagen kom som vanligt reaktioner om att kvinnorna minsann är jämställda, ja, till och med privilegierade och att det där med feminism är historia (och lite suspekt).

Men så snubblar verkligheten in. I dagens Dagens Nyheter redogör stolta forskare för hur de snart ska ha tagit fram whiplash-skydd som passar kvinnor. Alltså – de skydd som funnits i våra bilar i minst ett decennium är anpassat för män och fungerar inte så bra för kvinnor.

Oj – säger bilbranschen! Finns det kvinnor i bilarna. Vilken överraskning!

Exempel är många.Ett annat extremt tydligt exempel är sjukvården där de flesta råd och värden utgår från män som har studerats. Speciellt när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar är det stor skillnad mellan könen både när det gäller symtom och behandling.

Lika är det när det gäller medicinerna. Även där har forskningen hittills – och den kliniska prövningen – skett företrädesvis på män.

Jämställdhet – någon?

Håkan Johansson

Dela den här sidan:

Kopiera länk