Övrigt

Banken – ett ekonomiskt hot!

Redan Bertold Brecht sade: Behöver du pengar? Råna inte en bank! Starta en! Just nu är det extremt tydligt med de enorma vinster de fyra storbankerna gör. Rekord i utdelningar är det också till aktieägarna.

Men – ett stort men – det var DU och inte aktieägarna som tog smällen när finansmarknaden säckade ihop 2008. Genom en rad statliga garantier (dvs våra skattepengar) garanteras bankerna fortsatt lönsamhet. Bankägarna vet att allt är garanterat och skyddat.

Till detta kommer att storbankerna har ett räntenetto på bolånen som är det högsta sedan Finansinspektionen började registrera.

Känns detta igen? De som ha makten tar pengar från vanligt folk och ger aktieägare? Ja, det kallas kapitalism!

Ser vi enbart till 2012 plockade bankerna hem 191 miljarder. Det är lika mycket som all hälsovård, sjukvård, social omsorg, trygghet vi sjukdom/handikapp kostar i Sverige.

Men säger vän av ordning – bankerna behövs för finansiering. Ja – men dela då upp banken. En del för den spekulativa verksamheten och en del för den samhällsnyttiga delen, dvs in- och utlåning till hushåll och företag.

Det är orättvist att bankägarna alltid får ta hand om vinsterna, medan förlusterna vältras över skattebetalarna.

PS! Anders Borg har nu 49 gånger sedan 2006 (jo, någon har räknat) sagt att bankerna har övervinster och nu ska det minsann osv.

Håkan Johansson

Dela den här sidan:

Kopiera länk