Övrigt

SN förstår inte – nu heller…

I dagens SN (8 jan) finns en ledare som slår det mesta i sin naivitet. Ledarskribenten är förvånad och till och med lite upprörd över vad som hänt med Sverige och begreppet solidaritet (fast hen själv använder nog inte det ordet):

– Det här med att hjälpa andra människor, att tänka på någon annan än sig själv. Det verkar vara helt ointressant, står det i ledaren.

SN är upprörd över att de flesta nyårslöften går ut på att fixa till det för sig själv, gå på gym, äta bättre osv, men att detta med att tänka på andra kommer långt ner på listan.

Men detta är ju EXAKT det som propagerats från borgerligt håll i decennier med stöd av Timbro och Svenskt Näringsliv. Det var ju dåvarande PR-chefen Eskilsson som myntade uttrycket “Satsa på  dig själv” på tidigt 80-tal. Borgerligheten tyckte att detta med solidaritet och kollektiv gått för långt och anlade effektiv moteld.

Sedan dess har vi sett utvecklingen mot individualism gå i raketfart. Ordet “kollektiv” har fått en negativ klang och “individ” har blivit ordet för dagen. Vi har dessutom en regering som gynnar de starka som finns i “innarförskapet” och de som är utanför straffas med sämre villkor på alla tänkbara plan, inte minst i fråga om status sedan kampanjen om “fusket” i försäkringssystemen drog igång.

Håkan Johansson

Dela den här sidan:

Kopiera länk