Övrigt

Bojkotta prostitutionen – inte fotbollen !

– JämO Claes Borgström föreslår nu att Svenska fotbollslandslaget ska bojkotta fotbolls-VM med anledning av den planerade prostitutionsverksamheten i samband med evenemanget. Borgström har rätt i att svensk fotboll bör agera i frågan, men vi tror inte att bojkott av fotbolls-VM är rätt metod.
Det är inte fotbollen som är problemet med VM i Tyskland utan den planerade bordellverksamheten som är direkt kopplad till VM. Det är den som skall bojkottas. Men det betyder inte att fotbollslandslaget kan göra en insats. Både i Sverige och i resten av Europa pågår en febril aktivitet för att försöka påverka tyska politiker, UEFA, FIFA och andra inblandade i i VM-arrangemanget att avblåsa den planerade bordellsatsningen.
En budkavle går genom Sverige där lokalpolitiker, kvinnojourer, manliga nätverk och idrottsorganisationer tar på sig ansvaret att protestera mot prostitution och sexslaveri i allmänhet och mot den groteska bordellsatsningen i synnerhet.
Svenska fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell och andra företrädare för fotbollen i Sverige har uttalat sin avsky för de planerade bordellerna under VM i olika sammanhang. Samtidigt hävdar Lagrell att frågan i första hand är politisk och inte kan drivas av fotbollsförbundet.
Det duger inte. Det stämmer att prostitution och sexslaveri är en politisk fråga i allra högsta grad. Och precis som skett med anledning av andra viktiga politiska frågor genom historien, som apartheidregimen i Sydafrika, Sovjetunionens invasion av Afghanistan och raslagarna i USA kan givetvis idrottsevenemang som får mycket medial uppmärksamhet användas för att markera i denna fråga. I synnerhet som den är direkt kopplad till ett idrottsevenemang.
Spelarna i det Svenska landslaget är världsstjärnor och förebilder för tusentals unga män. De skulle kunna bli utmärkta ambassadörer för kampen mot prostitution och människohandel under en period då de får maximal internationell uppmärksamhet.
Vi uppmanar Fotbollsförbundet och spelarna i landslaget att ansluta sig till budkaveln och göra en aktiv insats mot den exploatering och förnedring som prostitution och människohandel innebär.

Dela den här sidan:

Kopiera länk