Greenpeace-aktivister gripna av Nationella insatsstyrkan

Minst tre aktivister från Greenpeace greps nu på måndag morgon, i samband med en aktion mot kärnavfall från Studsvik. Aktivister i överlevnadsdräkter lade idag vid åttatiden i vattnet framför Atlantic Osprey då fartyget var på väg genom skärgården mot kärnanläggningen i Studsvik.

 

Mellan sig lade aktivisterna ut en flytande lina.
– Exporten av kärnavfallet strider mot svensk lag, men nu försöker man smyga iväg det innan vårt överklagande av Strålskyddsinstitutets beslut att godkänna exporten prövats i länsrätten, säger Martina Krüger, Greenpeace talesperson i energifrågor. Simmarna greps av den Nationella insatsstyrkan som fanns på plats med två mindre och en RIB-gummibåt samt två vattenskotrar, enligt Greenpeace. Minst tre aktivister greps. Totalt bevakades fartyget av minst sju båtar från kustbevakning, polis och nationella insatsstyrkan, ovanför cirklade en helikopter och ett flygplan. Därefter utbröt en båtjakt där insatsstyrkan jagar och bordar Greenpeace gummibåtar. I skrivande stund har insatsstyrkan lämnat en polisman i varje Greenpeacebåt de tagit över. För närvarande ligger de omhändertagna båtarna och driver utanför Studsviks hamn. Fartyget ligger nu vid hamnen inne på kärnanläggningens område i Studsvik. Aktivister från Sverige, Norge, Danmark och Finland samlades i förra veckan runt anläggningen för att protestera mot exporten av kärnavfall från Studsvik.

Sverige dumpar oerhört svårhanterligt restavfall i ett land som inte har någon metod att slutförvara det och importerar annat utländskt kärnavfall. Det strider mot svensk lag och dessutom bryter regeringen med en viktig politisk princip som legat fast i 20 år

– att Sverige inte ska upparbeta kärnavfall.